Artikler


Kenth Esbensen
Det er naturen, der er ved at blive sjælden ....

 .... og derfor er orkidéerne truede i naturen, selv om der ofte er mange, de få steder, hvor den oprindelige natur stadig er uberørt!
Anne-Marie og jeg besøgte i januar 2010 det bjergrige skovområde i det nordlige Thailand grænsende op til Myanmar og Laos, hvor stort set alt oprindelige skov forlængst er fældet. Nye skove er siden vokset op og ser umiddelbart sunde og smukke ud, men der mangler noget!
Der er næsten ingen orkidéer mere - og også størsteparten af områdets oprindelige dyreliv er forvundet. Bio-diversiteten i bjergenes skove er faldet dramatisk, selv om - eller måske netop på grund af - at de lokale stammer stadig lever af skovene, efter at tømmer-industrien for årtier siden kørte de verdifulde træsorter til savværkerne og ud i Verden!

December 2010

Skovene ryddes for at skabe plads til marker - og dyrkes ved primitivt svedjebrug.


Kenth Esbensen:
Mine flaskebørn trives nu - for det meste - omsider!
Det har holdt hårdt, og der er betalt ganske dyre lære-penge, efter jeg begyndte at blive fanget af fascinationen ved at kunne få de små frøplanter direkte fra flaskerne til at trives. Mine første forsøg gik mildest talt ikke særligt gådt, selv om jeg forsøgte at følge diverse forskrifter og anbefalinger. Det fungerede bare ikke for mig - jeg mistede ganske enkelt hovedparten af de små planter - nogen gange alle fra en flaske!
Pludslig fandt jeg et par løsninger, der ser ud til at lykkes for mig - og dem kan du læse om her.

November 2010

Flasker med småplanter af forskellige arter, der lige skal vokse sig lidt større i flaskerne, før de skal tages ud.


Kenth Esbensen:
Orkidéer i skyggen
Da vi planlagde vinterens trope-ferie til det nordligste Thailand, var det ikke mindst med orkidéer i tankerne. Selvfølgelig var det primært for at opleve og fotografere vildtvoksende orkidéer - men naturligvis lagde vi også besøg i "Queen Sirikit Botanic Garden" ved Chiang Mai og et par orkidé-gartnerier ind i planerne.
Vi nåede slet ikke alt det, vi gerne ville - så der synes at være basis på en om'er på et tidspunkt!

Marts 2010


Kenth Esbensen:
SH-dyrkning af  Phalaenopsis og andre orkidéer.
Denne artikel er først publiceret i Dansk Orkidé Klub's  medlemblad 'Orkidéer', oktober 2009.
Artiklen vises som PDF-fil.

Emnet er om en form for hydro-kultur - kaldet "Semi-Hydroponic", som går ud på at orkidéerne konstant har optimal tilgang til både fugtighed, næring og luft omkring rødderne. Dette opnås ved at anvende de nærmest uforgængelige LECA-nødder som vvækstmedie i en beholder, hvori der konstant er vand i bunden - men hvor der er huller i siden af beholderen, så der altid er afløb og forsyning af luft mellem de enkelte leca-nødder. Kapillær-virkningen trækker fugtigheden op i leca'en - sammen med næringsstofferne, som planten lever af.

Nov. 2009

Coelogyne trinervis blomstrer efter ½ år i SH-kultur i leca!


Kenth Esbensen:
Velkommen til vor udestue - 2. del.
En udestue, der direkte er bygget til at huse orkidéerne - det var en drøm, der omsider gik i opfyldelse!
Det skulle dog også være et sted, der er rart at opholde sig - gerne så man på en måde også følte sig ude i haven, selv om man selvfølgelig er indendørs.
Det var de vigtigste krav, vi stillede til udestuen på forhånd - og det har vi fået!
Velkommen udenfor ....


Kenth Esbensen:
Orkidé-problemer - vi oplever alle ind imellem, at en eller flere planter ikke trives ....
- eller ligefrem går ud på trods af ihærdige forsøg på at få den eller dem på fode igen. Der kan være problemer med indeklimaet, som gør, at planterne ikke trives og at de så bliver mere modtagelige for forskellige former for plantesygdomme, men også forskellige skadedyr kan være det, der kan blive begyndelsen til enden for en ellers sund plante i løbet af kortere eller længere tid - men det hyppigste er trods alt nok svigt med vandingen! Der sker nok flest skader på grund af over-vanding, hvis der dyrkes i et organisk vækst-medium - men for lidt vanding kan så afgjort også give anledning til problemer - ikke mindst, hvis man dyrker sine planter på klods eller anvender det mineralske Greenmix vækstmedium, der aldrig må tørre ud!

Hvad skyldes disse gule pletter på min Phalaenopsis pulcherima? - Jeg har stadig ikke fundet svaret! Uldlus kan give store problemer, hvis de først er etableret i samlingen. Sunde ungplanter kan gå til på bare en uge - ikke mindst på grund af sekundære svampeinfektioner, hvor dyrene har suget saft fra planten.


Kenth Esbensen:
Botaniske Phalaenopsis - en oversigt over naturligt forekommende arter, underarter, varianter og former.
Jeg har en ganske særlig interesse for de botaniske Phalaenopsis og de mange former eller  varianter, der findes indenfor de omkring 60 arter. Her har jeg listet dem op alfabetisk efter arten.
Der er rigtigt mange, jeg mangler, før min samling bare nærmer sig at være komplet!

Phalaenopsis equestris var. leukaspis / 2007 Phalaenopsis mariae / 2007


Kenth Esbensen:
På toppen af Borneo - svært vanedannende!
Selv om min mere seriøse orkidé-interesse ikke er så forfærdeligt mange år gammel, så havde jeg alligevel hørt om Mount Kinabalu som et top-sted for orkidé-interesserede - og da min kone foreslog en tur til stedet i november '06, var jeg naturligvis straks med på idéen.
For så vidt gik turen ikke ud på at kigge på orkidéer, men på bla. at vandre op på det berømte bjerg - men man må jo gerne kigge sig omkring på vejen!
Det gjorde jeg så - men slet ikke godt nok  - vi er simpelthen nødt til at vende tilbage igen!

Vi så oceaner af orkidéer på denne tur - men de fleste har vi ikke kunne identificere endnu. Ganske som denne ....


Kenth Esbensen:
Velkommen til vor nye udestue.
Vi har fået bygget os en ny udestue - ikke mindst for at give mine orkidéer så gode vilkår, som det overhovedet er os muligt, men selvfølgelig også for at vi kan have glæde af at opholde os derude. Resultatet er blevet fremragende - men det har bestemt hverken været uden problemer - eller billigt!
Denne første artikel er egentlig primært skrevet for at pege på nogle forhold og faldgrupper, som i alle tilfælde i vort tilfælde har været højst utilfredsstillende - og som jeg håber, at andre med samme planer kan bruge til at tage højde for samme slags genvordigheder.
Forhåbentlig kan artiklen her være medvirkende til, at andre ikke får de samme dårlige erfaringer, som vi har fået med danske håndværkere!
Mine orkidéer stor-trives derude - men det vender vi tilbage til senere .......

Skønt ser det ud - og det er det også - men det 'trak tænder ud' at nå så langt!


Kenth Esbensen:
"Flaschen-Babies"
Da min kone kom hjem fra Thailand sidst på vinteren, havde hun 2 små glasflasker med hjem til mig. Indholdet var ikke de liflige dråber, som man måske oftest ser - men i stedet små baby-orkidéer, som hun havde købt på et Orkidégartneri på Phuket og i en almindelig blomsterbutik.
Jeg havde jo læst om, hvordan man formerer orkideerne i det helt sterile miljø i den beskyttende flaske - og jeg havde længe haft lyst til at se, om jeg selv kan få sådanne små-planter til at vokse sig store - og i sidste ende blomstre fra flotte, sunde planter. Dette her er første skridt på vejen - for planterne i den første flaske er nu blevet plantet ud, og skal vise, om de kan klare sig uden for flaskens beskyttelse mod bakterier, svampesporer og andre trusler mod en lille, sart plante, som jo findes omkring os. Selv i vore stuer! 


Kenth Esbensen:
Orkidé-udstilling på Sofiero 2006
Det har været en årligt tilbagevendende begivenhed, men jeg blev først for sent opmærksom på den for sent sidste år. I år var vi ikke i tvivl om, at vi måtte se, hvad de svenske arrangører kunne få ud af at samle både foreninger og professionelle udstillere til det spændende arrangement.
At vejret oven i købet var aldeles pragtfuldt gav jo kun lidt ekstra til oplevelsen - men ikke kun af det gode ....

Cattleya schilleriana


Kenth Esbensen:
Akerne Orchids, Antwerpen, Belgien
Jeg fandt deres hjemmeside på internettet og så, at dette gartneri lå ikke ret langt fra, hvor jeg holder meget af at fiske i Belgien - så det var meget naturligt at kigge forbi på vejen hjem efter fisketuren.
Jeg kom hjem med en stribe herlige planter - og det er stensikkert ikke sidste gang, jeg kommer forbi de nordlige forstæder til den store belgiske havneby!
- Her er der nemlig chancer for at gøre rigtigt gode køb til en rimelig pris!


Kenth Esbensen:
Åbent hus hos Orkidégartneriet
Vi har længe glædet os til denne søndag, hvor Hans Christiansen holdt Åbent hus og åbnede døren ind til sit store varmhus, hvor han dyrker mange spændende orkidéer.
Her vises en stribe billeder fra arrangementet.

Til dagligt er der ingen adgang til det store varmhus - men denne søndag kunne man kigge indenfor.



Kenth Esbensen:
Thai Cruise Orkidéer, februar 2006
En fortælling om vilde orkidéer og orkidéer i kultur på øerne i Den Thailandske havbugt.
For første gang havde vi focus på orkidéer på en af vore rejser - og der var nok at kigge på.

Vanda fotograferet udenfor en dejlig restaurant på den vietnamesiske ø Phu Quoc. Dendrobium i knop, fotograferet i nationalparken på Koh Chang i Thailand.